Herbouw weidemolen op weiland Zwarteweg.

Wanneer het aan Stefan Witteman – geboren en getogen aan de Kanaaldijk – ligt staat over enige tijd weer een prachtig watermolentje te pronken in het Wormer- en Jisperveld. De wiekendrager moet komen aan het eind van het weiland van Arie van Twisk aan de Zwarteweg.  Daar stond eertijds ook een watermolen. In de nabijheid daarvan is de Nekkermolen sinds jaar en dag een sieraad in het polderlandschap.“
Hoe het er vroeger uitzag is te zien op een schilderij van Simon de Heer uit 1926,”  zegt Witteman, “Het staat bekend als ‘Gezicht op Purmerend met twee molens.’
Het plan de watermolen te herbouwen zit al langere tijd in het hoofd van Stefan, net als zijn vader Leo een groot molenliefhebber.  “Ik heb het uitgebreid met Arie besproken. Die was meteen enthousiast.”
Het molentje krijgt een ‘vlucht’ van 4.35 meter de afmeting van onderkant tot bovenkant van het wiekenkruis. “Zo’n model vind je vrijwel nergens meer omdat het tussen een klein weidemolentje(zoals bij Piet van Twisk)en een Spinnekop (een kleine Wipmolen) in zit,en dus nergens meer te vinden is. Ik ben bij het Noord-Hollands Landschap langs geweest om te vragen of die iets wisten, mensen in de molenwereld de vraag gesteld,oude vervallen molentjes bezocht om te vermaken en waren vaak van mensen die er niet van af wilden,kortom er kwam gewoon niets uit.”
Dat was geen reden voor Witteman – die eerder een watermolentje bij Piet van Twisk in oude glorie herstelde – om het er bij te laten zitten. “Mijn drijfveer is in Neck iets terug te brengen van het landschap van vroeger.”Iets wat weer functie zal krijgen en in evenwicht met de natuur is.
De houten molen,  vermoedelijk aan het eind van de 19e eeuw gebouwd, is destijds gesloopt en toen is er een ijzeren molentje voor teruggekomen. Dat is ook al weer weg.”
Een gesprek met molenbouwer Rem in Wormer leidde tot de toezegging, dat deze waar nodig de helpende hand zal bieden. Het leeuwendeel van de klus komt echter op de schouders van Witteman neer. “Ik wil er een jaar al mijn vrije tijd in steken,” zegt hij, “Vooral het gaandewerk zal heel wat uren vergen”.De termen zoals een bovenwiel, bonkelaar en kammen vloeien uit zijn mond. “Gelukkig ben ik thuis in het vak restauratie,timmer en smeedwerk dus het zal wel lukken.”
e financiën kunnen nog een struikelblok zijn. “Subsidies zitten er niet in, dat is me wel duidelijk geworden. Het zal nodig zijn andere bronnen aan te boren. We kunnen het niet allemaal zelf financieren. Arie van Twisk wil er ook in bijdragen maar we hebben veel meer nodig. Van Twisk laat zien dat hij het bijzonder belangrijk vind om het landschap in een historische waarde te laten en is er ook helemaal voor om terug te brengen wat er was.
Naar voorlopige schatting is voor de herbouw ongeveer zo’n 9000 euro nodig. “Onze hoop is gevestigd op bijdragen van particulieren, die het belangrijk vinden, dat er in en bij een kleine gemeenschap als Neck iets moois terug komt. Het hoeven geen grote bedragen te zijn, alle beetjes helpen. Dan krijgt Neck straks weer een prachtig werkende watermolen.”
Bijdragen kunnen worden gestort op rekeningnummer 980250714 t.n.v. S.L. Witteman, Wijdewormer. Bij Stefan is alle gewenste informatie te verkrijgen, tel. 06-29340573. 

Dit is een weidemolen. Deze is gefoto-grafeerd in Oostwoud. N.H. De in het Wormer- en Jiperveld gedachte molen is van ditzelfde type.
"Gezicht op Purmerend met twee molens" van Simon de Heer. Geschilderd in 1926 in olieverf op doek. Het is onderdeel van de familiecollectie.